Дълбоко гмуркане – ексфолирането е сигналът към вашата кожа да се обновява.

Напоследък сякаш се превърнахме във воини, които всеки ден се борят с времето, климата и предизвикателствата на света, за да оцелеят и да се съхранят. Защо пък да не ексфолираме лошото настроение?

Сподели

Напоследък сякаш се превърнахме във воини, които всеки ден се борят с времето, климата и предизвикателствата на света, за да оцелеят и да се съхранят. Защо пък да не ексфолираме лошото настроение? Ексфолиантът е дълбокият аспект на вашето почистване – ежедневните почистващи продукти премахват омазнявания, грим и повърхностна мръсотия, които се натрупват през деня, а ексфолиантът отлющва мъртвите кожни клетки, които са се натрупали в продължение на повече време, плюс много повече – подпомага намаляване на пигментацията и обезцветяването на кожата, постигане на равномерен и блестящ тен на лицето, полезно е за почистване на черни точки и отпушване на пори, тонизира и освежава, а след това кремовете и серумите се абсорбират по-ефективно.

Познаваме ли своята кожа и нейните нужди? Тъй като агресивните въздействия на околната среда влияят най-пряко на лицето, кожата му трябва да се обновява, за да могат клетките й да изпълняват по-добре основната си функция на защитна бариера. Адаптацията е една от най-страхотните черти на човешките същества – телата ни се адаптират спрямо нуждите ни, кожата ни също. Знаете ли, че когато сме по-млади кожата ни се самоексфолира, но този процес се забавя с напредване на възрастта, затова – ексфолирайте лицето си редовно! Препоръчваме минимум веднъж до 3 пъти седмично – по-добре вечер, за да може кожата да възвърне pH баланса си и да стимулира производството на колаген. Ако се ексфолирате сутрин, се отмиват важни масла, без кожата да има време да си ги набави отново. Лицето трябва да бъде почистено от грим, защото той спира ексфолианта да почисти в дълбочина. Помнете, че ексфолирането не е сезонно и трябва да се извършва по всяко време на годината. В допълнение напомняме, че слоят мъртви кожни клетки на лицето служи като слънцезащитен щит. С един слой по-малко от него, намалява и защитата ни от слънцето, затова ползването на продукт със слънцезащитен фактор след ексфолиране е още по-важно.

Съществуват два основни вида ексфолиране:

Механичноръчно (скрабовете, различни видове маски, луфи, четки) – повишава кръвообръщението и притока на кислород до кожата на лицето; професионални процедури (микродермабразио – терапия, която събужда кожата чрез комбинация от ексфолиране и подхранване с полезни вещества за по-добър обем, тен, текстура и хидратация).

Химическо – Знаехте ли, че киселините също ексфолират? Историята на ексфолирането може да се проследи чак до Древен Египет – счита се, че Клеопатра редовно е вземала разкрасяваща вана в химичен ексфолиант – точно така, най-прочутата за човечеството жена на Древен Египет е прекарвала времето си във вана с млечна киселина, а ентусиасти в грижата за кожата, живеещи през Средновековието, използвали винената киселина от старо вино, за да ексфолират своята кожа. Основни активни съставки на химичните ексфолианти са алфа и бета хидрокси киселини (АХКмлечна – при хиперпигментация и суха/дехидратирана кожа; гликолова – подмладяващи резултати, при разширени и запушени пори и фини бръчки; ябълчена – антиоксидантни свойства, с нежно действие, подходяща за чувствителна кожа; манделова/бадемова – при състаряваща се кожа с пигментационен проблем и при акнеична, мазна кожа;  и БХКсалицилова киселина – антибактериално и противовъзпалително действие) или ензими. Те са толкова ефективни, колкото им позволи концентрацията на основната съставка и pH нивото и имат три степени на действие – повърхностно (само в най-горния слой мъртви клетки, без да проникват в слоеве с живи клетки) и средно и дълбоко (например феноли – процедури с тях могат да се извършват само от дерматолог или пластичен хирург). АХК  – „разбивачите“ на мъртва кожа, обичайно се добиват от растителни източници (наричат се и плодови киселини), водоразтворими са и не проникват дълбоко в порите. Образно казано, ако си представите кожата на лицето като тухлена стена, то действието на АХК разронва цимента между тухлите (или клетките на кожата, позволявайки по-лесно да се отлющват, разкривайки блестяща и здрава кожа отдолу). БХКпроникват по-дълбоко, действат противовъзпалително и антибактериално, по-малко дразнещи, по-ефективни за кожа, предразположена към поява на пигментация, петна и белези; мастноразтворими. 

Има много хора, които избягват да се ексфолират и в тези случаи маските с отлепване могат да бъдат отличен вариант за тях – да, маските с гликолова киселина са съвсем достатъчни, за да заместят ексфолирането. Ако сте начинаещи в ексфолирането, започнете с ензими – вършат голяма част от работата, без да е необходимо търкане, подходящи са за чувствителна кожа (най-често използваните плодове са ананас и папая). При използване на химически ексфолиант трябва да започвате с 1 нанасяне седмично – така кожата ще има време да свикне с промяната на pH. Ако ползвате специфичен ексфолиращ продукт, трябва да спрете употребата му поне 2 седмици преди да пробвате друга форма на ексфолиране. Ако през последните 6 месеца приемате или сте приемали силни медикаменти за лечение на акне, не бива да извършвате никакви ексфолиращи процедури (самостоятелни или професионални). Ексфолирането е забранено върху изгорена или раздразнена кожа и върху епилирана през последните 24 часа кожа. Механичният подход не бива да се използва с други силно изтъняващи субстанциини трябва да се избягва в чувствителни, раздразнени или наранени зони.

Не на последно място ще кажем няколко думи и за древното изкуство на сухото четкане, което премахва мъртвите клетки и токсините. Четката трябва да има мек косъм, обичайно кръглата форма е най-удобна, извършва се в определена последователност и посока на движенията – онлайн може да намерите визуални наръчници/карти. Сухото четкане стимулира кръвообръщението на лицето и лимфния дренаж и така освен нежното „помитане“на мъртви клетки от повърхностния слой на лицето (подходящо е дори за чувствителен тип кожа) се намалява евентуален оток и се оформя контура. Прилагайте тази практика преди да нанесете козметичните продукти, в продължение на около 3 минути всяка вечер – вашият малък холистичен и медитативен ритуал, защото понякога трябва да изчистите душата и чувствата, понякога трябва да изчистите мислите си, а понякога просто трябва да се отървете от малко мъртва кожа.

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language