Коректорът – личният photoshop

Добрият коректор може да направи имитация на здравословен нощен сън, да създаде илюзия за кожа без недостатъци и дори да замести фон дьо тена – всичко зависи от това как го използваме.
Добрият коректор може да направи имитация на здравословен нощен сън, да създаде илюзия за кожа без недостатъци и дори да замести фон дьо тена – всичко зависи от това как го използваме.

Сподели

Добрият коректор може да направи имитация на здравословен нощен сън, да създаде илюзия за кожа без недостатъци и дори да замести фон дьо тена – всичко зависи от това как го използваме. Много дами тестват или се запасяват с няколко различни вида фон дьо тен или тониран хидратиращ крем, но що се отнася до коректора, това е продукт, към който повечето от нас посягат само от време на време – когато на лицето ни се появи пъпка или инцидентно сме останали будни до късно, гледайки отново няколко поредни епизода от нашумял сериал – винаги свършват на най-интересното място, нали? Дългите часове пред компютъра и мобилния телефон също не прощават на нежните ни лица и оставят под очите ни следи от себе си. Точно тогава на помощ идва този магически продукт, за да прикрие малките ни „грехове“.

Като гримьор определям коректора като работната сила в базата на всеки грим. Първата му функция е да коригира несъвършенства като пъпки, тъмни кръгове под очите, зачервявания, обриви, пигментни петна и белези от акне, но той е достатъчно гъвкав, за да предложи и други предимства – може да се използва, за да се озари кожата, да се подчертае формата на веждите, като основа за сенки, да се оформи контура на червилото, участва в скулптрирането на лицето и в осветляване на тъмните му зони. Съветвам ви да нанасяте този продукт след фон дьо тена, за да видите точно в кои зони има необходимост от допълнително покритие.

Козметичната индустрия ни залива с огромно разнообразие от продукти и това често затруднява избора ни, затова ще обърна внимание на няколко неща, които много улесняват клиента относно коректора. Има 3 основни консистенции – течен, крем и стик. Когато избирате правилната за вас формула, е важно да вземете предвид стила си на живот. Работите ли дълги часове без да имате време за корекции на грима? – инвестирайте в коректор с по-дълготрайно действие – имат по-богата текстура и матиращ ефект. Често между крем и стик коректор няма разлика в покривността. Може би все пак, стик коректорът е по-покривен, по сух и по устойчив от крем формулата. Използвате коректор само в определени зони на лицето? – тогава заложете на течен вариант, който оставя лицето с по-естествен вид. Именно течният коректор е най-деликатен и фин по отношение на покривността – той е една степен по-покривен от фон дьо тена. При избора на коректор трябва да се съобразим и с типа на кожата ни. Най-добрият вариант за суха кожа е течен или крем коректор. При мазна или смесена с омазняваща се Т-зона кожа, заложете на стик коректор или течен с матиращ завършек.

За да могат да се задоволят конкретните нужди на клиентите, на пазара се предлагат много видове коректори с различна функция, текстура и цвят, но как да намерите правилния нюанс за вас? Съветвам ви да ползвате един простичък метод – телесният цвят коректор избираме както и цвета на фон дьо тена, тоест максимално близък до цвета на кожата или един тон по-светъл, тъй като местата, на които го поставяме обичайно са по-тъмни, „потънали“ и целта ни е да ги изсветлим и озарим. Ето и малко повече информация за приложението на няколко по-интересни цветове коректор:

Зелен – използва се при наличие на зачервявания (пъпки, капиляри, кожни раздразнения, петна).

Лилав /лавандулов/ – използва се за жълтеникава кожа.

Оранжев /прасковен/ – използва се за тъмни кафяво-сиви кръгове под очите и петна по кожата (пигментни или други в кафеникавата гама).

Върху зеления и лилавия коректор задължително се слага и телесен цвят коректор.

Зоната около очите е основният клиент на коректора. Най-удобно и щадящо за кожата там е продукти като околооченен крем или коректор да се нанасят с пръсти, като разтягаме кожата минимално, защото в околоочния контур тя е по-тънка и фина. Действайте с по-слабите пръсти – кутрето или безименния, като най-щадящи са потупващите движения. Препоръчяам нанасянето на коректор да се извършва именно с потупване, а не размазване. Най-важното за добрия грим обаче, е добрата кожа. Знам, че сте го чували. Това е особено валидно по отношение на коректора. Ежедневната двойнопочистваща грижа ще подобри веднага резултатите ви /прочетете материала, който сме публикували по темата/, редовното ексфолиране, за което също има подробна статия на сайта на SA’bella, хидратацията, както и изключително важната слънцезащита /очаквайте публикации/ са най-доброто, на което може да заложите, за да осигурите чиста и свежа основа за вашия грим.

И така, за моментите, в които искаме да бъдем момичето от корицата или да сложим проблемните зони „под прикритие“, коректорът винаги е наш доверен съюзник. 

  

Христина Танчева, гримьор

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language