Коректорът – личният photoshop

Добрият коректор може да направи имитация на здравословен нощен сън, да създаде илюзия за кожа без недостатъци и дори да замести фон дьо тена – всичко зависи от това как го използваме.
Добрият коректор може да направи имитация на здравословен нощен сън, да създаде илюзия за кожа без недостатъци и дори да замести фон дьо тена – всичко зависи от това как го използваме.

Сподели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Добрият коректор може да направи имитация на здравословен нощен сън, да създаде илюзия за кожа без недостатъци и дори да замести фон дьо тена – всичко зависи от това как го използваме. Много дами тестват или се запасяват с няколко различни вида фон дьо тен или тониран хидратиращ крем, но що се отнася до коректора, това е продукт, към който повечето от нас посягат само от време на време – когато на лицето ни се появи пъпка или инцидентно сме останали будни до късно, гледайки отново няколко поредни епизода от нашумял сериал – винаги свършват на най-интересното място, нали? Дългите часове пред компютъра и мобилния телефон също не прощават на нежните ни лица и оставят под очите ни следи от себе си. Точно тогава на помощ идва този магически продукт, за да прикрие малките ни „грехове“.

Като гримьор определям коректора като работната сила в базата на всеки грим. Първата му функция е да коригира несъвършенства като пъпки, тъмни кръгове под очите, зачервявания, обриви, пигментни петна и белези от акне, но той е достатъчно гъвкав, за да предложи и други предимства – може да се използва, за да се озари кожата, да се подчертае формата на веждите, като основа за сенки, да се оформи контура на червилото, участва в скулптрирането на лицето и в осветляване на тъмните му зони. Съветвам ви да нанасяте този продукт след фон дьо тена, за да видите точно в кои зони има необходимост от допълнително покритие.

Козметичната индустрия ни залива с огромно разнообразие от продукти и това често затруднява избора ни, затова ще обърна внимание на няколко неща, които много улесняват клиента относно коректора. Има 3 основни консистенции – течен, крем и стик. Когато избирате правилната за вас формула, е важно да вземете предвид стила си на живот. Работите ли дълги часове без да имате време за корекции на грима? – инвестирайте в коректор с по-дълготрайно действие – имат по-богата текстура и матиращ ефект. Често между крем и стик коректор няма разлика в покривността. Може би все пак, стик коректорът е по-покривен, по сух и по устойчив от крем формулата. Използвате коректор само в определени зони на лицето? – тогава заложете на течен вариант, който оставя лицето с по-естествен вид. Именно течният коректор е най-деликатен и фин по отношение на покривността – той е една степен по-покривен от фон дьо тена. При избора на коректор трябва да се съобразим и с типа на кожата ни. Най-добрият вариант за суха кожа е течен или крем коректор. При мазна или смесена с омазняваща се Т-зона кожа, заложете на стик коректор или течен с матиращ завършек.

За да могат да се задоволят конкретните нужди на клиентите, на пазара се предлагат много видове коректори с различна функция, текстура и цвят, но как да намерите правилния нюанс за вас? Съветвам ви да ползвате един простичък метод – телесният цвят коректор избираме както и цвета на фон дьо тена, тоест максимално близък до цвета на кожата или един тон по-светъл, тъй като местата, на които го поставяме обичайно са по-тъмни, „потънали“ и целта ни е да ги изсветлим и озарим. Ето и малко повече информация за приложението на няколко по-интересни цветове коректор:

Зелен – използва се при наличие на зачервявания (пъпки, капиляри, кожни раздразнения, петна).

Лилав /лавандулов/ – използва се за жълтеникава кожа.

Оранжев /прасковен/ – използва се за тъмни кафяво-сиви кръгове под очите и петна по кожата (пигментни или други в кафеникавата гама).

Върху зеления и лилавия коректор задължително се слага и телесен цвят коректор.

Зоната около очите е основният клиент на коректора. Най-удобно и щадящо за кожата там е продукти като околооченен крем или коректор да се нанасят с пръсти, като разтягаме кожата минимално, защото в околоочния контур тя е по-тънка и фина. Действайте с по-слабите пръсти – кутрето или безименния, като най-щадящи са потупващите движения. Препоръчяам нанасянето на коректор да се извършва именно с потупване, а не размазване. Най-важното за добрия грим обаче, е добрата кожа. Знам, че сте го чували. Това е особено валидно по отношение на коректора. Ежедневната двойнопочистваща грижа ще подобри веднага резултатите ви /прочетете материала, който сме публикували по темата/, редовното ексфолиране, за което също има подробна статия на сайта на SA’bella, хидратацията, както и изключително важната слънцезащита /очаквайте публикации/ са най-доброто, на което може да заложите, за да осигурите чиста и свежа основа за вашия грим.

И така, за моментите, в които искаме да бъдем момичето от корицата или да сложим проблемните зони „под прикритие“, коректорът винаги е наш доверен съюзник. 

  

Христина Танчева, гримьор

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Дълбоко гмуркане – ексфолирането е сигналът към вашата кожа да се обновява.

Напоследък сякаш се превърнахме във воини, които всеки ден се борят с времето, климата и предизвикателствата на света, за да оцелеят и да се съхранят. Защо пък да не ексфолираме лошото настроение?

Избор на език Choose your language