Разговори за тялото: лимфодренажни масажи

Детокс, подмладяване, премахване на стрес

Сподели

Детокс, подмладяване, премахване на стрес – ето някои от най-употребяваните думи в съвременната култура за физическо, психическо и емоционално здраве. Тези термини са неразделна част и от разговора ни днес за лимфодренажния масаж – една от практиките на здравословния начин на живот, която може да планувате при нас в  SA’bella. Нейният ефект може да се обогати и с други допълнителни грижи:

  • подходящи упражнения – Power Plate, PHS LLC пауърплейт тренировки   – може да планувате при нас в SA’bella – те са отличен начин да се активира лимфната система)
  • меню, ориентирано към лимфното здраве
  • контрастна хидротерапия
  • сухо четкане на кожата (може да прочетете за него и в статията, посветена на ексфолирането от месец март 2021г.)

Лимфните масажи се налагат като модерна тенденция, която постоянно набира популярност – според Yelp споменаването на „лимфен масаж“ нараства с 36% и към днешна дата той е утвърдена част от режима за грижа на много хора, включително популярни личности (Селена Гомез, Меган Маркъл), известни фитнес треньори и др. Това обаче е терапия, позната от десетилетия като средство за лечение на пациенти с определен тип заболявания (техниката на Воддер съществува от 30-те години на XX век). Няколко деситилетия по-късно – до 1985 г.  – все още няма устройство, което да съчетава вакуумното и механичното въздействие. Въпреки че тази информация не се публикува толкова често, мъж е свързан с появата на ендермологията, каквато я познаваме днес – френският инженер Луи Пол Гите (Louis Paul Gaultier). Ендермологията представлява техника, която се ползва за извършването на естетична процедура, протичаща под формата на енергичен масаж с LPG  устройство.  Компанията LPG Systems, която произвежда тези апарати, е основана от Луи Пол Гите през 1986 г., след като той се възстановява от претърпяна автомобилна катастрофа и e отделял по 4 часа дневно за терапевтични масажи. Така се ражда идеята за LPG апарата, за който в последствие се откриват множество позитивни ефекти. Днес вакуумно-ролковият масаж е един от най-ефективните методи, който се ползва за скулптуриране на тялото, като възстановяваща терапия след някои естетични процедури, при заздравяване на белези от изгаряне или намаляване на следоперативен оток. Специфичната технология на LPG процедурите e това, което ги прави изключително ефективни – всеки квадратен дециметър от тялото търпи 1180 стимулации.

Да си припомним малко от уроците по биология (съвсем накратко 😊) – какво представлява лимфната система? Мрежата от тъкани и органи, която наричаме лимфна система сe намира близо под повърхността на кожата и осигурява дезинфекцията на тялото. Тя запазва баланса на течностите, като транспортира борещи се с инфекциите и възпалителните процеси вещества и изхвърля нежеланите елементи. За разлика от сърцето, лимфната система няма помпа, която да я придвижва из тялото и затова тя разчита на активността и движението на мускулите ни, за да поддържа своето движение. Лимфата е безцветна течност с бели кръвни клетки в състава, които атакуват токсините в кръвта. Понякога тя се натрупва в тялото – обичайно в ръцете, краката, главата и шията, а лимфният масаж механично раздвижва тази течност из тялото и ускорява транспортирането ѝ през съдовете на лимфната система, така че да може да се метаболизира от оранизма.

Какво е усещането при лимфен масаж? За разлика от дълбокотъканния и други видове масаж, лимфодренажният е много лек, наподобяващ ритмично разтягане на кожата, с много лек натиск и водещо кръгово движение.  Нали се сещате за онова гъделичкащо чувство, когато ползвате масажор за скалп – при лимфния дренаж усещането е подобно за тялото, последвано от чувство на лекота. Този тип масаж действа като вакуум, който изсмуква клетъчния отпадъчен материал от тъканите с ритмична техника на разтягане и отпускане, без прекален натиск на мускулите, за да не се блокират каналите, по които циркулира лимфата.

Как да се подготвим за лимфния масаж и как протича той?  Доверете се на специалисти с богат опит в областта, какъвто е екипът на SA’bella. Тялото на всеки е уникално и затова всички реагираме на терапии по различен начин, но според налична статистика, 90% от хората, които се подлагат на LPG процедури, намират позитивен ефект от тях. Лимфодренажният масаж  е безопасен, освен в случаите на някои специфични заболявания, за които може да се информирате допълнително в специализирана литература. Процедурите следват определена последователност – дренажният масаж започва в централната част на тялото и се насочва към крайниците. Първо се работи в зоните на лимфните възли, дрениращи определена част от тялото, за да се освободят и да могат да поемат повече течност – представете си, че изпразвате чаша, за да я напълните отново. След това съответната зона, която се дренира към готовите лимфни възли, се масажира – усещането е доста релаксиращо. Ще забележите, че кожата придобива лек розов оттенък – свързано е с ускореното кръвообръщение. Освен цялостното енергизиращо усещане, може да изпитате повишено диуретично действие, защото лимфата ви се движи по-добре и по-активно, така че останете добре хидратирани след масажа, за да запазите натрупаните ползи от него.

Какво да очаквате от лимфния масаж? Благодарение на него тенът ви ще се освежи, ще се подобри сънят и храносмилането, а това са само част от ползите на тази терапия. Сред основните ефекти от лимфния дренаж е транспортирането и премахването на застояли течности, стимулация на циркулацията на кръв и възстановяване на тъканите, управляване и повишаване на интензивността на лимфния поток, което намалява отока, чувството за подпухналост и задържането на вода и така се намалява образуването на целулит. В следствие на изхвърлянето на токсини се заздравява имунната система. Друг позитивен резултат е общото намаляване на стреса, което спомага за отпочиване на тялото и ума и повишава усещането за енергичност. Лимфодренажният масаж подпомага контуриращия ефект и отпочиването на тялото.

Екипът на SA’bella винаги е в търсене на нови начини да информира своите клиенти по-добре и да им помогне да харесват повече своята визия. А тялото постоянно говори с нас, дава ни сигнали, които трябва да разчетем правилно. Нека продължим заедно този интересен разговор…какво ви казва вашето тяло?  

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language