Почистващото дуо и как се влюбих отново в лицето си.

Сподели

И после срещнах теб! Двойно почистване на лицето – какво е това, как да го прилагате правилно и как ще преобрази кожата ви?

В необичайната обстановка на изминалата година, много хора преоткриха колко важно е да осигурим собственото си удоволствие и грижата за себе си, за да запазим спокойствието и позитивизма в предизвикателни ситуации. Много добър начин да започнем е като отделим време за нашата кожа – тя е най-големият ни орган. Бързото измиване на лицето или почистването с няколко движения с мократа кърпичка често изглеждат единствената опция в края на дългите дни, но няма по-необходимо и важно почистване на лицето от дълбокото вечерно освобождаване на клетките на кожата от натрупаното замърсяване. По този начин им осигуряваме шанс да сe възстановяват, а те ни отвръщат с плътност на кожата и младежки вид. Трябва да се научим да изпитваме радост, че мием лицето си, защото така имаме възможност да се отървем от слоевете слънцезащитни продукти и грим, остатъците от дресинга на салатата, които салфетката не е успяла да почисти напълно, от насъбралите се замърсявания, натрупани при придвижването ни в големия град; изпълнението на ежедневните ни ангажименти да пазаруваме, спортуваме и докосването на всякакви повърхности, с които контактува милионният поток от хора, докосващи храна, своите телефони, партньори, дръжки на врати, компютри, себе си; от влиянието на вредните газове в атмосферата и всичко това е само добавка към принципната нечистотия в резултат на простия факт, че сме хора и кожата ни отделя пот и мазнини. Ако всичко това не се почисти добре, то допринася за по-бързото състаряване, пигментация и възпаления на нашето лице. Не, благодаря! Какъв е най-добрият начин да предотвратим това обаче? Измиването на лицето е разбираем за всички термин, но днес екипът на Sabella се надява да ви даде различна гледна точка за тази ключова грижа за кожата, за отлични резултати  може да допълните и с професионалните ни услуги – Диамантено Микродермабразио, Ултразвуково почистване. И така, когато мием лицето си, нека го мием по два пъти! Именно тази практика всяко гуру в областта на грижата за кожата нарича „двойно почистване“, а простичко казано, това е последователното използване на два различни продукта, които трябва да почистят лицето възможно най-добре, без да го раздразнят. Благодарение на двойното почистване тенът на лицето се избистря и серумите, хидратиращите продукти и подхранващата нощна терапия проникват по-дълбоко в кожата и действат по-ефективно, оставяйки своя магически ефект. Знаменитости като Александра Окасио-Кортез, Меган Маркъл, Кери Уошингтън имат пълна вяра в метода на двойното почистване. Всичко, от което се нуждаете е:

  • Стъпка 1 – почистващ продукт на мастна основамасло/олио, балсам или мицеларна вода (балсамите имат по-восъчна, по-гъста консистенция) – разлага грима, защитния фактор и себума на повърхността на лицето ви
  • Стъпка 2 – почистващ продукт на водна основа (в списъка със съставките трябва да откриете вода) – почиства порите по-дълбоко и премахва последните мазни остатъци, пот, бактерии и стари кожни клетки.

Истината е, че дерматолозите не биха могли да гарантират обещанията за резултати на определена марка, но със сигурност могат да анализират състава на конкретен продукт и очакваните резултати спрямо типа кожа, който имате. Според тях предимството да ползвате два различни почистващи продукта се основава на научния принцип, свързан с разтворимостта на веществата – „подобни се разтварят в подобни“.

Как да прилагаме двойното почистване?

Това е толкова просто, колкото и звучи. По-голяма част от хората разбират колко важно е измиването на лицето и за тях почистването му е инстиктивно, но всъщност правим ли достатъчно? На помощ идва мантрата „ако ви е отнело време да го нанесете на лицето, тогава отделете време, за да го махнете“, обаче нуждата ни от двойно почистване наистина зависи от начина на живот и типа кожа, която имаме. Продуктите за двойно почистване са разработени да бъдат едновременно нежни, но и да почистват основно и грижливо. Постигането на баланс е сложно – главното нещо, за което трябва да внимаваме, особено през зимата, е да не изсушим прекомерно кожата си. Продуктите на мастна основа имат предимство – в тях има повече съставки с омекотяващо и успокояващо действие, които в действителност предпазват кожата от агресивните химикали и изсушаващи агенти, но задължително трябва да обръщаме внимание на pH нивото на продукта на водна основа – да бъде в същия или близък диапазон до естественото за човешката кожа (5 – 5,5) и веднага след това да продължим с обилна хидратация. Продукти с по-ниско или прекалено високо PH ниво, дори тези, които се маркетират за „чувствителна“ кожа, могат да раздразнят или да изсушат кожата и да свалят защитната й бариера, което я прави податлива на бактерии, причиняващи акне, възпаления и инфекции.

Двойно почистване според типа кожа:

Кожата на всеки човек е различна като снежинките в тези януарски дни. Само, защото някой използва нещо в своя режим за грижа, това не означава, че то е правилно за него или останалите. Всеки от нас трябва да създаде свой уникален режим, а най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е вашия тип кожа.

Как да прилагате двойното почистване, ако имате мазна кожа? – почистващите продукти на мастна основа привличат и изтеглят други масла и така могат да помогнат да се контролира процеса на повишено производство на себум.

Примерни стъпки:

  • Интересен вариант би могъл да бъде балсам с масло от дървото марула например (кралят на африканските дървета и мощен антиоксидант).
  • Като втора стъпка може да използвате почистващ продукт с гликолова киселина например.

Как да прилагате двойното почистване, ако имате чувствителна и склонна към акне кожа? – трябва да се избягва раздразнение и прекалено изсушаване

Примерни стъпки:

  • Ползване на тампони за многократна употреба (ползват се само с вода)
  • Измиващ продукт на водна основа с нежно ексфолиращ елемент в състава, за да държи появата на акне под контрол. 

Как да прилагате двойното почистване, ако имате суха кожа? – трябва да се ползват щадящи продукти, които спомагат за хидратацията на кожата.

Примерни стъпки:

  • Продуктите на мастна основа, които се ползват при склонна към омазняване кожа, са подходящи и за хората със суха кожа
  • почистващият продукт на водна основа трябва да бъде с по-ниско pH ниво – между 4 и 6 и за по-добри резултати формулата му трябва да съдържа съставки с омекотяващо и успокояващо действие.

За да е ясно, двойното почистване не е заместител на ексфоалирането. Приложението на ексфолиант – поне веднъж седмично (или 2-3 пъти за тези с изключително мазна кожа), остава необходима грижа за премахване на мъртвите кожни клетки, но вместо агресивните продукти с изтъркващи, абразивни частици, препоръчваме по-нежни формули за ексфолиране като алфа и бета хидрокси киселини (AHA и BHA) или гликолова киселина – отново според типа кожа. За ексфолиантите и процедурите за ексфолиране, които предлагаме в SА’bella, ще поговорим повече през следващия месец.

Двойното почистване се превръща в момента, когато ежедневието и света навън притихват и пред огледалото сме само ние и чистото ни лице. Медитация, плетене, слушане на музика, любимо четиво, спорт, интересно предаване по телевизията – хората са измислили всякакви начини да отпочиват. Защо пък двойното почистване да не стане новият ни източник на релаксация и облекчение. Много хора го намират за терапевтично и пречистващо изживяване и всеки от нас може да изгради отношение към тази част от своя режим, така че тя да бъде по-малко задължение и повече момент, на който се отдаваме и наслажваваме. Двойното измиване на лицето може да бъде нашата малка награда всеки ден  – чувство на сладко облекчение, че всички неприятни неща са отмити и изтичат с водата. Метафора или проектирано желание, че трудностите и усложненията на живота също могат да бъдат решени толкова лесно, колкото лесно е да почистим лицето си…но това като че ли е тема за друг вид статия или повод за терапевтична сесия. Засега, нека утвърдим, че двойното почистване е нещо, което може да ни накара да се почувстваме добре и  се радваме, че го открихме.

Споделете опита си с нас!

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language