„Оцвети ме красиво“

Теорията за личния цветови анализ става истински хит в САЩ през 80-те години с излизането на книгата на Карол Джаксън Color Me Beautiful (1980) и от тогава тенденциите за определянето на типажи, според оцветяването на природата, което наблюдаваме през 4-те сезона

Сподели

Теорията за личния цветови анализ става истински хит в САЩ през 80-те години с излизането на книгата на Карол Джаксън Color Me Beautiful (1980) и от тогава тенденциите за определянето на типажи, според оцветяването на природата, което наблюдаваме през 4-те сезона, непрестанно се развиват, като днес системата е значително разширена, включвайки 12 различни комбинации – например Меко Лято (смесица на Лято и Есен), Тъмна Есен (Есен и Зима) и т.н. Първо и най-основно, е да определите дали сте с топъл (Пролет и Есен) или студен тип (Лято и Зима) – има няколко малки трика, които може да ползвате за това – тест на вените (ако цветът им на китката е зелен, тогава сте топъл тип, ако е син/лилав – студен) и тест на червилото (ярък розов и ярък оранжев цвят се поставят на всяка половина от устата – ако сте топъл тип, ще ви отива повече оранжевото, ако печели розовото – сте студен). Когато носим правилните за нас цветове, това може буквално да трансформира начина, по който изглеждаме и дори начина, по който се чувстваме. Правилният цвят и точната му наситеност (дълбочина) открояват кожата, косата и очите ви. През погледа на 4-сезонния цветови анализ и опита ми на професионален гримьор, днес ще се гмурнем в характеристиките на цветовата особа „Пролет“.

Подобно на един пролетен ден, когато цялата природа е разцъфнала в топли багри и всичко е озарено от слънцето, придаващо меки оттенъци на всеки цвят и прозрачност на въздуха – жената-Пролет има топло оцветяване и контрастът между нейната коса, кожа и очи не е силен. С косата й нахлува слънце, както първите пролетни лъчи през прозореца – в топли отенъци, преливащи от златисто-русо, медено-жълто до кестеняво. Ако сте Пролет, дори косата ви да е по-тъмна, най-вероятно има златисти или червеникави отблясъци на светлината. Очите на Пролетта са зелени, синьо-зелени, пъстри, лешникови или с искрящ светло кафяв цвят – винаги в земни, топли и меки нюанси. Кожата й изглежда розова – с топла прасковена руменина – или е светла като слонова кост, златиста – целуната от слънцето, бежова и често може да има лунички. Дори дами с шоколадов тен и тъмна коса могат да бъдат Пролет – те имат по-светли очи, които обичайно са нетипични за етноса им (тюркоазено-сини, зелени, цвят-топаз, светло кафяви или лешникови). Голяма част от естествено червенокосите жени спадат към този сезон заради доминантния топъл червен цвят на косата.

Цветовата палитра за „Пролет“ е богата – с топли, светли и прозрачни цветове (слонова кост; розово – от прасковено, през топъл корал, до оранжево/червено; меки златисти или пастелни нюанси на жълто и зелено – пролетно зелено, каки, борово зелено, лайм зелено). Топ цвят за жената от този тип обаче е зленото – за жената-Пролет то е зелена светлина да преоткрие своята визия.

Най-добрата препоръка за грима на пролетната жена е свежият, естествен и блестящ вид. Може да изберете база, която има лек блясък и светлобежова овлажняваща основа. Докосване с прасковено-розов руж (подчертайте го и с малко блясък!) ще постави акцент върху скулите, а за дамите-Пролет подчертаването с блясък е много подходящ ефект и за зоната под веждите. Сенките трябва да бъдат дискретни, в меки цветове – бежово, прасковено, зелено, а моливът за очи с цвят бордо или лавандула ще накара очите да се откроят и засияят още повече.  Естественият вид може да се постигне с подчертаване на веждите и миглите с прозрачна спирала, а за по-смелите – не се колебайте да пробвате цветна спирала в зелено или бордо. И нека завършим с перфектния избор за устните на пролетния тип – трябва да бъдат въплъщение на нежност и ефирност – ще го постигнете с гланц в топли, плодови нюанси на кайсиево-прасковените цветове или деликатно, блестящо червило. Специални съвети към жената-Пролет:

  • Цялата визия на грима трябва да излъчва мекота и деликатност, като цветовете се преливат;
  • Избягвайте тъмни цветове за очите;
  • Използвайте светъл или неутрален молив за устни, за да не се уплътнява цвета на червилото и избягвайте тъмни, пастелни кафяви цветове за устните;

Свържете се с нас за консултация, ако искате да разберете своя цветови тип и подходящия за него и кожата ви грим. Прегърнете своите пролетни цветове и се озарете! Готови ли сте да бъдете по-красиви?

Христина Танчева, гримьор

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language