Хидратирайте, хидратирайте, ХИДРАТИРАЙТЕ!

Сподели

За момент си представете гроздово зърно и стафида. Гроздето е хидратирано и пълно с вода, а стафидата е изсушена, без течност отвътре. Мислете за кожата на лицето си по същия начин – искате тя да бъде пълна с вода, гладка, плътна и без бръчки като гроздовото зърно! Хидратираната кожа е щастлива кожа и овлажняващият продукт, който ползвате е като голяма глътка вода за нея, а тя почти винаги е жадна.

Първата стъпка при избора на допълнение за хидратация и овлажняване към „кутията с инструменти за грижа“ е да разбирате разликата между термина „хидратиране“ и „овлажняване“. Мнозина не знаят, че въпреки употребата им като взаимозаменими, те не са едно и също нещо. Хидратацията е абсорбирането на влага от околната среда и изпълването на клетките с вода – това подобрява допълнително способността на кожата да поглъща влага и хранителни вещества. Хидатиращите съставки добавят вода към кожата – в този смисъл хидратацията възстановява съдържанието на вода и я снабдява с допълнителен запас от нея. Тя е като чаша вода и дори да сме изпили достатъчно количество, изпаряването е естествен процес, който няма как да се предоврати. Именно овлажняването се отнася до задържането и „заключването“ на влагата в кожата и изграждането на предпазна бариера. То предотвратява загубата на вода и се грижи кожата да остане мека и гладка.

Усещали ли сте някога сякаш кожата на лицето ви моли да утолите жаждата й? Хидратиращите и овлажняващите продукти се борят със сухотата и дехидратацията и помагат за запазване на младежкия вид и плътността на лицето. Ако кожата ви е суха (склонност към зачервяване, раздразнителеност, лющене), това означава, че тя не произвежда или не се снабдява с достатъчно от естествените си масла и трябва да бъде овлажнена. Тялото ни естествено произвежда масло, наречено себум, което предпазва и овлажнява кожата ни и спомага да се задържи водата. Ако е дехидратирана обаче (липсва нормалният блясък, тенът е по-малко свеж, всички бръчки и фини линии се забелязват, видими сенки, отоци или тъмни кръгове около очите, усещане за сърбеж, сухота в устата, усещане за стегнатост/изпънатост), на нея й липсва вода, следователно се нуждае от хидратация. Поставянето на масло на дехидратирана кожа може видимо да я изглади, но пак ще липсва усещането за еластичност, което хидратацията дава. Всъщност сухата кожа е тип на кожата, докато дехидратираната е проблем, който всеки може да изпита, независимо от типа кожа. Препоръчваме да използвате овлажняващи продукти всяка сутрин и поне няколко пъти седмично вечер. За по-мазен тип кожа на лицето изберете овлажняващ серум с хиалуронова киселина. За по-сух тип кожа може да заложите на овлажняващ продукт с добавени липиди – трикът, който винаги действа при по-сухата кожа е да поставите по един слой и от двата гореизброени продукта за грижа – серум + овлажняващ крем. Микронидлингът, безиглена мезотерапия  и мезотерапията са процедурите, които може да предложим в SA’bella за постигане на хидратирана кожа, сияен и здравословен тен и набавяне на липсите, появили се с напредване на възрастта или стресиращите фактори на околната среда – те директно доставят на кожата необходимите полезни вещества и съставки. И както вече казахме, ключово е в хидратиращия ви план да влиза тон хидратация сутрин и поне периодично нощем.

Как да разберем дали се нуждаем от хидратант, овлажняващ продукт или и двете?

Ако кожата на лицето ви е суха или склонна към изсушаване (не успява да произвежда достатъчно количество масла, а в същото време има висока загуба на влага чрез изпаряване на вода от кожата), вероятно вашата бариера не запазва влагата в нея. Най-чести причини за суха кожа на лицето:

 • средата, в която живеете – климатът има огромно влияние;
 • генетика – гените ни определят нашия тип кожа  и ДНК е честа причина за сухотата й;
 • възраст – с времето способността за производство на себум намалява, това води до изсушаване, намалява способността за задържане на вода и възможна дехидратация;
 • начин на живот  – някои навици трябва да бъдат избягвани, за да се предотврати изсушаването на кожата – тютюнопушене, честа консумация на алкохол, прекомерно излагане на директна слънчева светлина или посещенията в солариума;

Най-добрият начин да се преборите със сухата кожа е като използвате продукти, включващи съставки с действие на овлажняващи и влагозадържащи агенти – напр. глицерин или керамиди (серамиди/церамиди). Когато избирате овлажняващ продукт, може да търсите и съставки като масло от шеа, от слънчогледови семки, кокосово масло и други растителни екстракти с подмладяващ ефект.

Кожата на лицето може да бъде дехидратирана, дори когато произвежда достаъчно себум, а също така може едновременно да имате суха и дехидратирана кожа. Също така може да изпитате комбинация от мазни и сухи участъци, защото когато кожата се дехидратира, тя произвежда повече омазняване, за да навакса за загубата на вода. При дехидратация е най-добре да се придържате към използване на продукти, съдържащи съставки с хидратиращи молекули, спомагащи за абсорбацията на вода – напр. хиалуронова киселина, пантенол, керамиди, глицерин, уреа. Най-чести причини за дехидратирана кожа на лицето:

 • козметичните продукти, които използвате в момента;
 • небалансирана диета;
 • стрес фактори на околната среда;
 • проблеми със съня;

От време на време, особено, когато навън е по-студено и сухо, обичайният овлажняващ крем няма да успее да се справи сам. В тези случаи трябва да удвоите силите – ползвайте серум + овлажняващ продукт. При тази подсилена грижа продуктите трябва да имат по-широк спектър на действие на съставките, крем формулата на продуктите (вместо лосион) също може да помогне и ако в много случаи прекаленият брой продукти върху кожата не е най-добрата идея, то за хидратация на лица с много суха кожа принципът „колкото повече, толкова повече“ е най-добрият метод.    

Всички знаем, че това, което влиза в тялото ни влияе на кожата на лицето толкова, колкото и това, с което я поддържаме отвън. Водата е толкова могъща! Тя е незаменима и най-лесният начин да хидратираме кожата си е да пием вода.Начини да си набавите нужното количество вода през деня и да подпомогнете процеса на хидратация:

 • 3 чаши вода преди сутрешното кафе/чай
 • 3 чаши по време на тренировка, ако тренирате и 3 чаши след нея
 • 1 чаша след всяко хранене.
 • включване на храни или добавки с омега-3 или омега-6 мастни киселини – напр. рибено масло (търсете варианти с по-висока концентрация на EPA и DHA в състава му), бадеми, сьомга, авокадо и т.н.; плодовете и зеленчуците също помагат
 • Използвайте овлажнител за въздух вкъщи – в помещенията, в които прекарвате най-много време, включително спалнята
 • Намалете дългите душове и ползвайте по-хладка вода за тях и измиването на лицето, а след това попивайте водата с нежно потупване с мека кърпа – без интензивно търкане.
 • Изберете овлажняващия си продукт на база на типа кожа, който имате
 • Вече сте избрали своя овлажняващ продукт – сега трябва само да го нанасяте правилно – обилно количество върху влажна кожа спомага за „заключване“ на хидратацията в нея
 • Поглезете се с хидратираща маска и я направете част от ежедневния режим – помага за намаляване на появата на фини линии и тъмни кръгове
 • Използвайте спрей-термална вода през деня
 • Използвайте широк спектър слънцезащитни продукти – предпазват кожата от вредното влияние на UVA и UVB лъчи.

И накрая, не забравяйте притегателната сила на устните – и те жадуват за целувки, затова ги поддържайте добре хидратирани и привлекателни!

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language