ЛЯТО – най-красивият микс от студена нежност и мекота

Модерното разбиране за цветовата теория започва със Сър Исак Нютон - първият, който разбира дъгата и прави ясна демонстрация, че светлината създава цвета.

Сподели

Модерното разбиране за цветовата теория започва със Сър Исак Нютон – първият, който разбира дъгата и прави ясна демонстрация, че светлината създава цвета. По-късно Йоханес Итен, който разработва схемата на цветното колело, се задълбочава в психологическия и духовен аспект на цвета. Той е първият, който асоциира цветовите палитри с четири типа хора – концепцията му започва с разделянето на цветовете на топла (базирана на жълто) и студена (базирана на синьо) група, която допълнително се разделя на светли или тъмни подгрупи и така се оформят 4 хармонизирани групи цветове, наименовани на четирите годишни сезона (Пролет = топло + светло, Есен = топло + тъмно, Лято = студено + светло, Зима = студено + тъмно). Именно неговата работа вдъхновява теорията за 4-сезонния цветови анализ, на който е посветена и днешната публикация – трета от поредицата, в която изследвме визията на различните „сезони“ хора.

Днес е ред на жената Лято. Свежите и топли тонове на пролетта отстъпват на ленивите летни дни и цветовете стават по-бледи и пасторални. Сякаш видени през лятна мараня, краските на летния пейзаж напомнят за картина, нарисувана с меки цветове – дори сладникавите тонове изглеждат приглушени. Зеленото на листата е по-дълбоко през лятото, топлината на лятното слънце сякаш леко обезцветява цветовете. „Лятната“ жена се характеризира с нежност, възхитителна, деликатна визия, с мекота, грация, ефирност и същевременно с разкош в излъчването. Случвало ли ви се е да настръхнете от целувката на горещото слънце? Това усещане носи жената Лято – обратно на сезонните характеристики, нейният цветови тип е студен и само капка сияние е необходима, за да заблести тя.

ТОП ЦВЯТ: Синьо от пастелните до най-наситените му нюанси

КОСА: Вероятно като дете сте били с бялоруса или светлокафява коса, която с възрастта леко е потъмняла до пепеляво русо и студено кестеняво.

ОЧИ: Могат да бъдат във всички нюанси на морската вода – от светлосини, синьозелени до сивосини, често с тъмна външна граница на ириса. По-рядко се срещат в сивозелено, светъл лешник или кафяви.

ТЕН НА КОЖАТА: Напомня на морски пясък – много светла, с розов отенък – лесно се зачервява или пламва.

Цялата визия на грима трябва да бъде минималистична, с порцеланов ефект и много малко блясък. Този тип не понася прекаления контраст. Фон дьо тенът и коректорът са най-подходящи в бежовата гама, но трябва да са по-меки, копринени и с розов отенък в тях. За очите препоръчвам меките и приглушени тонове. Сенките за основа са меки бели, сиви и сиво-кафяви цветове, а акцентните сенки могат да бъдат розови, сливови, сиви. Подчертаването на миглите (обичайно са по-светли и незабележими) е особено ефектно за визията на жената Лято – спиралата може да бъде в черно, сиво, лилаво и синьо.  Дамите, които обичат да ползват очна линия,  трябва да заместят черния цвят с меки тонове на кафяво, сиво, синьо, виолетово, дори маслинено зелено. Цветовете за ружа и червилото са в розовите нюанси, но студени и приглушени тонове. Ружът трябва да е с фина, прозрачна и ненаситена текстура, в студената гама, защото летният тип често носи своята естествена руменина – розово, пепел от рози и бежово-сивите цветове са най-подходящи. Червилото или гланцът също трябва да са деликатни, с прозрачна текстура и леки оцветяващи пигменти – студената гама на розово и лилаво е подходяща, например плодовите нюанси на диня, малина, вишна.

  • Избягвайте ярки и топли цветове сенки, както и тези на бляскава основа;
  • Преливайте грима добре – острите линии не подхождат на жените Лято;
  • Избягвайте прасковени нюанси с топли подтонове;
  • Моля ви, стойте далеч от бронзантите и хайлайтърите! Те трябва да подчертаят топлина в кожата, а това е пълна противоположност на тена на жената Лято  – в него просто няма топлина и затова бронзантите няма да създадат правилния ефект.

Ако сме ви заинтригували и искате да почертаете най-ценното в своята харизма, в SA’bella може заедно да изследваме пътеводителя на вашия тип.

Христина Танчева, гримьор

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language