SPF Слънцезащита

Цветът на кожата ни е наследствен. Той е част от генетичния ни грим и се определя от количеството меланин в кожата ни.

Сподели

Цветът на кожата ни е наследствен. Той е част от генетичния ни грим и се определя от количеството меланин в кожата ни. Различният цвят на кожата прави всеки от нас красив по свой уникален начин – щеше да е твърде скучно, ако бяхме еднакви. Всички знаем обаче, че независимо какъв е цветът на кожата ни, трябва да се грижим за нея.

Лятото най-накрая е тук! Това означава повече забавления на открито, къси панталони, сандали, бански и кожа, целуната от слънцето. То обаче идва и с опасностите от прекомерното излагане на слънце без защита, но не само дългите дни на плажа са причина за проблемите. Независимо на каква възраст сте, защитавайте кожата си от слънцето и го правете 365 дни в годината – когато е слънчево и дори, когато вали. Днес все повече хора знаят, че „готвенето“  на кожата на слънце не е модерно, а на мода е слънцезащитният фактор. Но ако ви е необходимо напомняне – слънцезащита, всеки ден, целогодишно, моля ви! Ако пренебрегнете тази препоръка, не се питайте ДАЛИ, а КОГА ще започнат да се проявяват уврежданията от слънцето. Препоръчвам да използвате минимум фактор 30, за да предотвратите потенциално опасните ефекти като фини линии и бръчки, хиперпигментация и сериозни заболявания или алергии на кожата.

Номерът на слънцезащитния фактор показва колко дълго ще отнеме на UVB лъчите на слънцето да зачервят кожата в сравнение с времето без слънцезащитен продукт (*при абсолютно правилното му нанасяне, разбира се). Без значение от номера на слънцезащитния фактор, ключово за неговата ефективност е нанасянето му поне 30 минути преди излагане на слънце и повторното му нанасяне през период от около 2 часа, особено след изпотяване или мокрене с вода. Скалата на Фицпатрик пък категоризира нивата на меланин и как реагира кожата при излагане на слънце. Тя започва от 1 (много светла кожа, която винаги изгаря – никога не прави тен) и достига до 6 (кожа най-богатата на меланин, който естествено предоставя повече вградена защита, но все пак се нуждае от слънцезащитен продукт). Всъщност класификацията не е просто поставяне на номер на цвета на кожата, имайки предвид, че сред различните националности, култури и демографски райони, тоновете на различните цветове кожа също се различават. Например знаете ли, че по отношение на грижата за кожата, тази на азиатците се третира подобно на най-тъмните кожи, поради начина, по който реагира на слънчева светлина и топлина – азиатският тип кожа още е известен като „маслинена“ кожа.

Полезни съвети за състава при избора на слънцезащитен продукт:

  • Лека текстура
  • Без масла
  • Минерален състав – с титаниев диоксид или цинков оксид (предпазва кожата от UVA и UVB лъчите)
  • Ниацинамид (има свойства да изравнява тена и кожата)
  • Хиалуронова киселина (подпомага хидратацията)
  • Млечна киселина

Ексфолирайте!

Ексфолирането е важно през цялата година, но през лятото кожата ви се нуждае от допълнителнa помощ, защото се запушва със слънцезащитните продукти, повече пот и мъртви клетки, образувани в следствие на дехидратацията. Изберете продукт с по-неабразивна структура и смело го ползвайте 2-3 пъти седмично през горещия сезон.  В разгара на лятото пигментацията е реален проблем за голяма част от хората – появява се под формата на тъмни петна, лунички или мелазма. Въпреки усилията ни да избягваме слънцето – като носим шапки, религиозно отдадено нанасяме слънцезащитни продукти, доста типове кожа все пак пигментират. Често ме питат има ли смисъл да се третира този проблем през лятото и отговорът е ДА! Ако отложите третирането на проблем с пигментация през летните месеци, след края на сезона ще се окажете с по-трудна задача. Ще попитате какъв е най-добрият начин а се борим с пигмента през лятото?  Диамантено микродермабразио, работим на повърхностно ниво, химичният пилинг.

Имате въпроси, нужда от помощ и препоръки? Обадете се или заповядайте на място за консултация!

Весело лято на всички!

XOXO Екипът на SА’bella

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language