ПУДРАТА

Колко често сме чували или самите ние казваме: „Отивам да си напудря носа“

Сподели

Колко често сме чували или самите ние казваме: „Отивам да си напудря носа“ – елегантен начин да напуснем помещението и да проверим грима си. Не е случайно, че точно носът е в центъра на събитията – от една страна, той е физическият център на лицето, а от друга, именно Т-зоната (чело, нос, брадичка) е значително по-мазна от всяка друга част на лицето и това е причината гримът в тази област да се нуждае от периодично поддържане.

Да надникнем в дамската чанта на всяко момиче  –  твърде вероятно е да открием там продукта, който идва на помощ за бърза корекция на един или друг проблем или като допълнение за перфектния завършек на нашия грим. Различните типове пудра за лице (HD, полупрозрачна, компактна, тонирана, фиксираща) са създадени със специфично предназначение и понякога съвсем естествено може да се изгубим в избора между отделните видове или техники за нанасяне.

По отношение на собствените ни несъвършенства и приемането им, човечеството е извървяло дълъг път. Днес гордо „носим“ своята кожа – понякога неперфектна или бледа, приветстваме красотата си такава, каквато е и въпреки че обичаме страхотния ефект на фон дьо тена или пудрата за лице, се учим, че не е необходимо да използваме тези гримьорски инструменти постоянно, за да прикриваме „недостатъците“ си. Не винаги е било така обаче. Да показваш лицето си „au naturale“ е далеч от това, което предците ни са намирали за красиво – приемлив е бил само копринено гладкият тен. В миналото пудрите за лице са съдържали изключително вредни съставки – всичко за красотата, нали?! Не се страхувайте! Модерните продукти са много по-дружелюбни към кожата, но все пак пудрата определено не е най-добрата й приятелка. Без значение от типа на нашата кожа, всички полагаме усилия да я поддържаме хидратирана, а това, което пудрата причинява, е дехидратацията й – отнемайки блясъка от омазняването, тя има свойството да поглъща и абсорбира и влагата на кожата. Ето защо, в ежедневния грим не препоръчвам употребата на пудра. Тя обаче е нужна, когато ни предстои събитие, на което ще бъдем фотографирани или заснети на видео – тогава пудрата ни спасява от нежелани отблясъци по нашето лицето. За тези моменти най-правилно е да изберем безцветна пудра – обикновено е бяла, не добавя цвят, а само матира и фиксира.

Един от най-често задаваните въпроси към мен е: Кога се поставя пудрата – преди или след нансянето на фон дьо тен? Съветвам ви да спазвате следната последователност: първо фон дьо тен, последван от коректор и най-накрая пудра. Другата задача на пудрата е да фиксира фон дьо тена и коректора – всъщност тя ги запечатва, което е полезната й роля, но това води до затапване на порите на кожата, което затруднява дишането й, а това от своя страна я активира да отделя повече себум и вода. Ключът към безупречен вид на грима, без значение какъв вид пудра ползвате, е тя да се нанася постепено – по-добре да започнете с по-малко, защото винаги може да добавите.

И така, ако все пак използвате пудра, правете го умерено и по възможност не всеки ден!

Христина Танчева, гримьор

Абонирайте се за нашите новини

Предишни публикации

Подпечатано с целувка

Червилото се носи, за да изглеждаме добре, да бъдем видяни сред тълпата. Носи се, когато отиваме на парти и когато отиваме на работа. Носи се

Избор на език Choose your language